Njam-palstan säännöt


Palstalla käsitellään valmiselintarvikkeiden vajavaisuutta terveellisyyden vinkkelistä. Aiheina ovat mm. sokerin, makeutusaineiden, muiden lisäaineiden ja ruokasuolan käyttöä turhaan, väärissä paikoissa tahi liiallisena. Tämän lisäksi käsitellään myös täysjyvän puutetta viljelykasvien käytössä sekä tyydyttyneen rasvan liiallista käyttöä. 

Tällä palstalla terveellisinä ruokina pidetään virallisten ravitsemussuositusten mukaisia tuotteita ja terveellisinä aineina niissä mainittuja ravintoaineita suositeltuina määrinä. THL:n, Ruokaviraston ja Suomen Sydänliiton virallisia kantoja ei kiistetä. Jos esim. olet sitä mieltä, että ihmisen pitää erikseen huolehtia riittävästä tyydyttyneen rasvan saannista ja että se on terveellistä, tämä palsta on sinulle tästä aiheesta avautumiseen väärä paikka. Makeutusaineiden käyttöä tällä palstalla saa kritisoida. Vaikkakin monien ravitsemusasiantuntijoiden ja em. instituutioiden kanta näihin ei taida olla kovin negatiivinen.

Palstanpitäjä ei avauksissaan nosta erikseen esille valmistajien nimiä. Mutta te arvoisat vierailijat, voitte tietysti ottaa yksittäisiä tuotteita valmistajatietoineen tällä palstalla tikunnokkaan. Ei olisi lainkaan huono asia, jos jotkut keskustelunavaukset päätyisivät valmistajan tuotekehitystoimeen ja terveysteknisesti ja monen korkeaoktaanisempaan ravintoon tottuneen mielestä maullisesti parempaan lopputulemaan.

Palstalle ei kannata ottaa käsittelyyn ”roskatuotteita” eli niitä tuotteita, joita ei ihmisravinnoksi kannattaisi lainkaan valmistaa. Vaan ennemminkin niitä tuotteita, jotka ovat rungoltaan hyviä, jopa erinomaisia, mutta on sitten mielestänne menty ”sössimään pilalle” joillain terveysteknisesti huonolla ratkaisulla.

Tämä on terveellisestä ravinnosta kiinnostuneiden palsta. Myös niiden, joilla kiinnostus on vasta heräämässä.

Riippumatta henkilön ravitsemuskoulutuksen tai –ymmärryksen tasosta.

Tällä palstalla siis kritisoidaan ja / tai kehutaan tuoteryhmiä ja / tai yksittäisiä elintarviketuotteita sen terveysteknisen laadun vinkkelistä makua unohtamatta. Ideaalitilanne olisi, jos tämän palstan johdosta voitaisiin saada valmistajia tuunaamaan tuotteitaan terveellisimmiksi.

Tällä palstalla voi myös suositella tuotteita, jotka ovat terveystekniseltä laadultaan oman tuoteryhmän kärkeä.

Tekstit julkaistaan palstalla nimimerkillä. Njam-ylläpitäjä lukee tekstit ja pidättää oikeuden jättää julkaisematta/poistaa asiattomat tai palstan hengen vastaiset jutut.