Pensasmustikka marjana ja kuivamarjana

Goji-marja on kiinalaisille arkipäiväinen ruoka, kuten meille mustikka. Mustikka on kiinalaisille mustaa kultaa.

Natural mixeistä Mane ja Nox sisältävät paljon ravitsemuksellisesti arvokasta ja hyvänmakuista kuivattua pensasmustikkaa. Kaikki mixit ovat koostettu monipuolisiksi. Ravitsemuksellisesti pähkinöiden kuninkaaksi on usein mainittu saksanpähkinä. Pähkinä, jonka rasvahappokoostumus on ainutlaatuinen – se sisältää ainoana pähkinänä runsaasti omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa alfalinoleenihappoa. Terveellisyydestään huolimatta saksanpähkinä ei ole monen mielestä kovin hyvän makuinen. Mixeihin onkin lisätty kuivamustikkaa ja aprikoosia, jotka tuovat niihin ravintoaineiden lisäksi makeutta ja makua, ja saavat saksanpähkinänkin maistumaan. Mixien tausta-ajatuksena on, että ne maistuvat kaiken ikäisille, myös perheen nuorimmille, ja niitä voi käyttää kätevinä ja monipuolisina pieninä annoksina.

Pensasmustikan ominaisuuksista ja eroista metsämustikkaan

Rakenne
Pensasmustikka on tavanomaista metsämustikkaa 3-4 kertaa isompi kooltaan ja maultaan makeampi. Pensasmustikan paksumpi kuori suojaa marjaa paremmin. Sen keräysmenetelmät ovat myös hellävaraisempia. Pensasmustikka soveltuukin metsämustikkaa paremmin kuivamarjaksi, ja isomman kokonsa vuoksi se on kuivattuna tuoreen metsämustikan kokoinen eikä tarvitse erillistä lisämakeuttajaa.

Makroravinteet
Pensasmustikassa on enemmän hiilihydraattia kuin metsämustikassa, mutta vähemmän rasvaa ja proteiinia. Kuidun suhteen eroja ei ole.

Kivennäis- ja hivenaineet
Pensasmustikassa on hieman vähemmän joitakin kivennäis- ja hivennäisaineita, mutta erot eivät ole ravitsemuksen kannalta merkittäviä.

Vitamiinit
Pensasmustikka ja metsämustikka ovat sukulaiskasveja. Niillä on lähes identtinen vitamiinisisältö. Ainoastaan C-vitamiinipitoisuudessa on ero – pensasmustikassa sitä on reilu kaksinkertainen määrä.

Polyfenolit
Polyfenolit ovat marjojen aineenvaihduntatuotteita – fytokemikaaleja, jotka suojaavat marjoja haitalliselta UV-säteilyltä ja taudinaiheuttajilta. Polyfenolit ovat kasvien, myös marjojen, puolustusmekanismeja, jotka antavat kasvikunnan tuotteille niille ominaiset värit ja maut sekä toimivat kasvien kasvuhormoneina.
Mustikoita käytetään pääosin pakastettuina ja kuivattuina tai osana elintarvikkeita mehuissa, hilloissa, maitotuotteissa, leivonnaisissa ja muissa tuotteissa. Jos verrataan elintarvikkeiden sisältämien mustikoiden fenolisten yhdisteiden määrää tuoremustikoihin, ei tästä ole saatavilla kovin yksityiskohtaista tutkimustietoa. Polyfenolien määrä mustikassa ei kuitenkaan ole vakio, vaan sitä voivat vähentää monet mustikan poiminnan jälkeen tapahtuvat asiat mustikan käsittelystä säilytykseen.
Määrällisesti proantosyanidiinit ja antosyaanit ovat tärkeimpiä fenoliyhdisteitä marjoissa. Pensamustikassa on enemmän proantosyanidiinejä ja fenolihappoja ja vähemmän antosyaaneja kuin metsämustikassa. Metsämustikassa polyfenoleita kokonaisuutena on hieman enemmän kuin pensasmustikassa. Marjoista metsämustikassa on eniten antosyaaneja (Törrönen 2006).

Mietolämminilmakuivatun mustikan ravinnepitoisuudet

Kivenäis- ja hivenaineet
Finelin (THL:än ylläpitämä  elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki) mukaan mustikan kuivaus  ei vaikuta merkittävästi kivennäis- ja hivenainepitoisuuksia heikentävästi. Koska kuivausprosessin aikana tuoremarjasta poistuu lähinnä vettä ja ravinneaineiden hävikkiä ei juuri tapahdu, on lopputuotteessa eli kuivatussa mustikassa paljon enemmän kivennäisaineita painoonsa nähden kuin tuoreessa marjassa.

Vitamiinit
Vitamiineista C-vitamiini tuhoutuu kuivattaessa herkästi. Mustikka tosin ei ole tuoreenakaan hyvä C-vitamiinin lähde, joten tämä menetys ei ole kovin merkityksellinen. Muut vesiliukoiset eli B-ryhmän vitamiinit eivät tuhoudu kuivauksen yhteydessä. Myös rasvaliukoinen A-vitamiini tuhoutuu kuivauksen yhteydessä, mutta A-vitamiinin esiasteena toimivat karotenoidit sen sijaan kestävät kuivausta hyvin.

Polyfenolit
Marjojen prosessointiaika ja –lämpötila vaikuttavat fenolisten yhdisteiden säilyvyyteen. Valo, hapen läsnäolo sekä erilaiset muut yhdisteet voivat vaikuttaa heikentävästi fenoliyhdisteiden stabiilisuuteen sekä prosessoinnin, että säilytyksen aikana. Myös marjojen käsittely, kuten murskaus, altistaa fenoliyhdisteitä hapelle ja aiheuttaa fenoliyhdisteitä hajottavia entsyymireaktioita. Kokonaisina kuivattavissa marjoissa fenoliyhdisteet yleisesti pysyvätkin stabiileina murskattuja marjoja paremmin (Hyvärinen 2001.) Marjajauheet näin ollen usein häviävät fenoliyhdisteiden määrässä kokonaisena kuivatuille marjoille.

NjamBites käyttää Natural mix -pusseissaan alumiinikalvoa, joka suojaa tuotetta valolta. Tämä on esimerkiksi ikkunalliseen pussiin verrattuna ravinteiden säilymisen kannalta ylivoimainen vaihtoehto.
Takaisin Yritys-sivulle